Головна » Статті » Сад и огород |
Спаржа
Це овочеве рослина городникам відомо давно, хоча широкого поширення у нас не отримало. А даремно. Адже пагони спаржі, а їх-то і їдять, смачні, поживні і цілющі. У них багато представлений антицинготний вітамін С. Дико спаржа росте в багатьох місцях Європи і Сибіру. Кущ її забезпечений високими зеленими ветвящимися стеблами, наймолодші з них мають форму зібраних в колотівками голочок (нагадують голки хвойних порід). Зеленого листя у спаржі немає, залишки їх збереглися у вигляді трикутних безбарвних плівочок, притиснутих до стебла; в пазухах цих плівочок формуються нирки, з яких розвиваються зелені гілки. Живе спаржа на одному місці 18-20 років і більше, утворюючи до 50 пагонів. Рослина це дводомна: квітки на чоловічих рослинах утворюють пилок, а на жіночих - зав'язі і червоні неїстівні плоди, схожі на ягоди горобини. У ягодах - 1 - 2 насінини, що зберігають схожість 5-6 років. Спаржа, або Аспарагус (Asparagus) У нашій країні поширений скоростиглий сорт спаржі - Аржантейльская. Верхівки стебел, що виходять з землі, у цій спаржі білі, злегка пофарбовані в рожевий колір. Молоді стебла соковиті великі, товсті, не розварюються при варінні. Як розмножують спаржу? Зазвичай її розмножують розсадою. Для цього насіння висівають у відкритий грунт. На ділянку з осені вносять компост - 1-2 відра на 1 м2 і перекопують ділянку на 15-20 см. Навесні вносять повне мінеральне добриво: сечовину, суперфосфат і калійну сіль (по 30-40 г на 1 м2). Потім роблять більш глибоку перекопування. Враховуючи, що з 1 м2 збирають у перші роки до 500 г їстівних стебел, а в наступні і до кілограма, під спаржу відводять ділянку з розрахунку 2-3 м2 на одного споживача. На 1 м2 висаджують по 4 - 5 рослин. Насіння попередньо намочують 1-2 доби і тиждень пророщують при температурі близько 20°. Висівають їх навесні, коли грунт прогріється до 12- 15°. Зробивши борозенку глибиною 4 - 5 см, проросле насіння висівають на відстані 6-8 см, зашпаровують ґрунтом на 3 см. Грунт потім прикривають сантиметровим шаром перегною, що підвищує схожість насіння. При посіві в 2 рядка інтервал між ними залишають 30 см. Догляд за розсадою протягом літа полягає в 4-6-кратному рихлення грунту і ручний прополці бур'янів. Через 2 місяці після посіву сходи підгодовують гноєм, розведеної в 4 рази, або водним розчином сечовини з розрахунку 10-15 г на 1 м2. У вересні, щоб припинити зростання спаржі, вносять суперфосфат і калійну сіль (20 - 30 г на 1 м2). З настанням стійких осінніх заморозків розсаду закривають торфом або компостом, засинаючи нижню частину стебел на 5 см. Вкрита спаржа не вимерзає, навесні пізніше рушає в зростання і не пошкоджується заморозками. У південних районах для підготовки розсади спаржі потрібно один сезон, а в середній смузі - два роки. Навесні викопану розсаду сортують. Кращі саджанці мають підстави по 3-5 розвинених нирок і володіють потужною кореневою системою. Висаджуючи спаржу на постійна ділянку, пам'ятайте, що вона не виносить заболочування: ґрунтові води не повинні підходити ближче 160 см від поверхні грунту. При гарному догляді і рясному добриві спаржа росте на одному місці 18-20 років і більше. За цей час вона виносить із ґрунту велика кількість поживних речовин. Грунт для спаржі потрібна добре окультурена, глибоко перекопанная, произвесткованная і удобрена. В умовах нечорнозем’я компосту восени вносять 7-10 відер на 1 м2. На чорноземах дозу компосту знижують до 1 - 2 відер. Добриво зашпаровують тоді ж на глибину 80-40 см. Для цього вдаються до двошаровою перекопуванні (в два багнети), перекидаючи верхній шар ґрунту з добривом вниз, а нижній вивертаючи на поверхню. Спаржу треба висаджувати рано навесні, до початку росту нирок. Саджають у борозни глибиною до 30 см. Відстані між борознами чергують 60 і 90 см. А проміжки між рослинами у ряді залишають 26-35 см, розміщуючи на 1 м2 по 4-у рослин. При посадці розсаду слід закрити ґрунтом на 6- 8 см і рясно полити. Верхівкові нирки розсади треба залишити у борозни на 20 см нижче поверхні ґрунту. Догляд за цим овочевим рослиною зводиться до своєчасної міжрядної обробки і поливу в посушливу погоду. Восени посадочні борозни наполовину заравнивают землею. На другий рік навесні і влітку проводять суцільне 4-6-кратне розпушування посадок мотикою. Восени ж, перед морозами, старі стебла зрізують; нижню частину рослин підгортають, повністю заравнивая борозни. На наступний рік навесні як підживлення вносять повне мінеральне добриво: азотне, фосфорна і калійне (30-40 г на 1 м2). Добрива зашпаровують мотикою. Навесні і влітку виривають бур'яни, у посушливу погоду спаржу не забувають полити і розпушити біля неї ґрунт. Восени старі стебла знову зрізують; нижню частину рослин підгортають на висоту 10-16 їм. При замерзанні ґрунту посадки спаржі присипають перегноєм або торфом і доводять висоту гребенів до 20-22 см. На четвертий рік після посадки спаржа вперше дає харчові пагони. При укритті темною плівкою грунт ранньою весною швидко прогрівається, і збори спаржі починають на 10-16 днів раніше звичайного. Пагони спаржі виламують після того, як вони пройдуть крізь пухкий шар ґрунту і почнуть піднімати її кірку. Для цього рукою відгортають ґрунт від вибілених стебел і обережно виламують їх у підстави. Лунку потім засипають землею, яку вирівнюють на вершині гребеня: так краще буде помітити поява наступних паростків. У сонячну погоду спаржу збирають лише вранці та ввечері, оскільки на сонце стебла соковиті швидко в\'януть, втрачаючи смак. При температурі до 16° спаржу збирають один раз в 3-4 дні, а в жаркий час - через 1 - 2 дні. Щоб не послаблювати молодих рослин, в перший рік збору знімають урожай не більше 20 днів: з половини травня до початку червня. З віком спаржі збір урожаю поступово подовжують до 46 днів. Зібрані пагони сортують в прохолодному приміщенні. Дрібні паростки (довжиною до 14 см) відкладають для супів, великі використовують в окремих стравах. У сухому, теплом і світлому приміщенні пагони швидко темніють і в'януть. Тому зберігають в холодильнику при температурі близько 0°. Щоб стебла не зів'яли, пучки зрізаними кінцями опускають у воду на 8-10 годин (не більше). Після закінчення зборів спаржу підгодовують. Продуктивність її знаходиться в прямій залежності від підгодівлі. У перші 5 років зборів врожаю необхідно вносити на кожен метр площі по 20-30 г сечовини, суперфосфату та калієвої солі. У наступні 10 років, в період найбільш високих зборів, мінеральних добрив вносять по 30-40 г. Потім, коли врожаї спаржі почнуть падати, добрив досить вносити по 20-30 г на 1 ма. Після кожної підгодівлі грядки розрівнюють і ґрунт спушують. Осіннє підгортання і присипка гребенів компостом або торфом по 1-2 відра на 1 м2 дають хороший ефект. Яка продуктивність спаржі? У перші 4-6 років збори пагонів підвищуються з 200- 400 до 700-1000 м з 1 м2, наступні 8-12 років врожайність залишається на досягнутому рівні, після чого стебла дрібніють і збори знижуються. Вирощувати отбеленную спаржу можна, лише маючи вільні руки і достаток в органічних добрив. Ці вимоги і підштовхнули овочівників Франції, США, Німеччини та інших країн перейти на культуру зеленої спаржі. Сорти зеленої спаржі володіють хорошим смаком і багаті вітамінами. На третій рік після посадки вони починають давати позеленіли верхівки молодих пагонів. Стебла стрижуть щодня, так як при рідкісних збори спаржа грубіє, робиться волокнистої і втрачає харчові якості. Спаржа відварна. Відібрати по можливості однакової довжини і товщини зрізані стебла, очистити гострим ножем від шкірки, намагаючись зберегти верхній кінець - це найбільш смачна частина втечі. Потім спаржу промити і, зв'язавши в пучки по 8-10 шт., рівно обрізати, після чого варити в підсоленій воді, поставивши пагони голівками вгору (їх не заливають водою). Варять стебла 15-20 хвилин, як тільки верхній кінець пагонів стане м'яким - варіння припиняють; переварені паростки втрачають аромат і робляться водянистими, дають стекти Воді на ситі, пучки розв'язують і кладуть на тарілку. Їдять спаржу з майонезом, яично-масляним соусом або попередньо полив рослинним маслом і посипати підсмаженими розмеленими сухарями. На 1 кг спаржі беруть: 80 г масла, 10 г солі і 50 г сухарів. Спаржа тушкована. Очищену і промиту спаржу нарізати шматочками, після чого тушкувати з невеликою кількістю підсоленої води. Окремо приготувати соус. Для цього воду заправити борошном, приготовленої з масла і борошна, під кінець додати молоко і яєчний жовток. В утворений соус перекласти тушковану спаржу і посипати дрібно посіченої зеленої петрушкою. До спаржі підійде картоплю і рис. На 1 кг спаржі беруть: 60 г олії, 40 г борошна, 0,38 л води, 1 жовток, 0,25 л молока, сіль за смаком). Спаржа зелена. Молоді стебла спаржі розрізати на шматочки по 2 см, зварити в підсоленій воді, потім відкинути, дати стекти воді, заправити пасерованою цибулею, петрушкою, естрагоном, після чого залити збитими яйцями і запекти. На 1 кг спаржі беруть: цибулі або зеленого 100 г, 6 яєць, масла оливочного 50 г, петрушки і естрагону 85 г. | |
Переглядів: 1269 | Коментарі: 2 | |
Всього коментарів: 0 | |