Сорго - альтернатива зерновим - Домашне хозяйство - Каталог статей - Персональный сайт
Вівторок
06.12.2016
18:59
Вітаю Вас, Гість
Головна » Статті » Домашне хозяйство

Сорго - альтернатива зерновим
Господарствах  дедалі більше звертають увагу на сорго. Адже ця культура надзвичайно спеко- і посухостійка, здатна рости і давати непоганий урожай навіть за недостатнього зволоження і температури повітря до 45 °С. Сорго є справжньою знахідкою для аграрних підприємств що займаються тваринницт вом.

Хімічний склад і поживна цінність сорго

За хімічним складом і поживною цінністю зерно сорго можна порівняти з ячменем і кукурудзою. Дані таблиці свідчать, що сорго займає між ними проміжне положення. У 100 кг зерна сорго міститься 119—120 кг кормових одиниць і близько 1100 МДж обмінної енергії, що перевищує поживність зерна ячменю на 3,4 і 4,5% відповідно. Перетравного протеїну в зерні сорго більше порівняно з кукурудзою на 5,2%, а жиру більше порівняно з ячменем на 21,4%.

Позитивною ознакою сорго порівняно з ячменем і кукурудзою є знижений вміст сирої клітковини (на 30,6 і 10,5% відповідно), що забезпечує вищу його перетравність в організмі сільськогосподарських тварин. Велике значення для перетравлення корму, особливо для жуйних, має і підвищений вміст у сорго цукру. Однак, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО ООН), перетравність нутрієнтів сорго порівняно з кукурудзою становить 95%. Що пов'язано з тим, що насіння сорго має щільнішу нативну оболонку зерна, яка погано піддається впливу ферментів. Крім того, класичні сорти сорго з жовтувато-бурим, чорним або червоним кольором насіння містять від 0,02 до 0,52% дубильної речовини—таніну, яка надає зерну терпкий, трохи гіркуватий смак. Конденсовані таніни мають здатність утворювати міцні зв'язки з біополімерами; в результаті білки і вуглеводи стають недоступні для травних ферментів, при цьому пов'язаними можуть виявитися і самі гідролітичні ферменти, що ще більше погіршує ситуацію з травленням. Однак у зв'язку з тим, що вміст оболонки в зерні становить всього 6—8%, танін не знижує кормової цінності зерна.

Відомо також, що дубильні речовини зміцнюють стінки кровоносних судин, впливають на їх проникність і, на думку вчених, є аналогами вітаміну С, тому що посилюють відкладення і засвоєння аскорбінової кислоти організмом. Дубильні речовини викликають також коаіуляцію білків корму і цим сприяють повнішому перетравленню і засвоєнню організмом білкової частини раціону. Ще однією причиною низької перетравності білка й зерна сорго в цілому вважають високий вміст проламінів. Вони характеризуються специфічною кристалічною структурою, що заважає доступу до них травних ферментів. У результаті швидкість перетравлення і сіупінь розщеплення білків сорго знижуються.

Проте можна вважати, що всі ці відомі характеристики антипоживних властивостей сорго в сучасному тваринництві цілком переборні. Селекціонерами створені сорти і гібриди сорго з світлим кольором насіня де міститься не більше 0,4% танінів. За такої концентрації антипоживних речовин у світі наука не виявила  істотного їх впливу на процеси травлення у тварин і птиці. Навіть рекомендовано сорти зернового сорго з низьким вмістом танінів використовувати без попередньої обробки як природне джерело антиоксидантів.

Крім того, суттєво поліпшити перетравність поживних речовин сорго можна кількома способами. Одним із найкращих є додаваня до раціону тварин модифікаторів поживної цінності: ферментів, підкислювачів, ПАР. Ці речовини здатні суттєво вплинути на рівень та швидкість перетравлення окреми поживних речовин, навіть якщо вони пов'язані міцними хімічними зв'язками, що не піддаються розщепленню власними ферментами організму. Клітковина сорго, некрохмалисті полісахариди під дією ферментних добавок корму перетворюються на звичайні продукту, розщеплення - джерела енергії для організму. Завдяки цьому доступ власних травних ферментів до субстратів поживних речовин сорго істотно поліпшується, а перетравність значно зростає. До промислових способів поліпшення перетравності зерна сорго відносять також екструзію, мікрохвильову обробку, технологію варіння-пропарювання. Всі зазначені способи сприяють розриву дисульфідних зв'язків під дією високих енергій, що поліпшує доступність білків для перетравлення. Отримані продукти мають добрі смакові і поживні властивості.
Незаперечним фактом є те, що введення зерна сорго в раціон тварин разом з підібраними для збільшення його перетравності ферментами, або його екструдування, все одно дешевше порівняно зі згодовуванням зерна кукурудзи як мінімум на 30%. При цьому після обробки сорго практично зрівнюється з кукурудзою за доступною енергією і наближається до пшениці за рівнем перетравного протеїну.


Категорія: Домашне хозяйство | Додав: Anatolij (19.01.2012)
Переглядів: 880 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: